Blog 17: De impact van sociale media op Gen Z en millennials: Een psychologisch perspectief
De impact van sociale media op Gen Z en millennials: Een psychologisch perspectief
Gen Z en millennials worden vaak aangeduid als digital natives, omdat ze zijn opgegroeid met technologie en sociale media als een integraal onderdeel van hun leven. Hoewel deze platforms veel voordelen kunnen bieden, zoals contact met vrienden en familie, toegang tot informatie en deelname aan de bredere wereld, kunnen ze ook negatieve gevolgen hebben voor de geestelijke gezondheid.
Eén manier waarop sociale media de geestelijke gezondheid kunnen beïnvloeden is door de invloed ervan op het gevoel van eigenwaarde en het lichaamsbeeld. Veel mensen gebruiken sociale media als een platform om foto's en updates over hun leven te delen, wat een vertekend beeld van de werkelijkheid kan geven en kan leiden tot gevoelens van ontoereikendheid of een laag zelfbeeld. Dit kan vooral gelden voor jongeren, die kwetsbaarder zijn voor dit soort vergelijkingen.
Er zijn een aantal psychologische theorieën die dit effect kunnen helpen verklaren. Eén theorie is de sociale vergelijkingstheorie, die suggereert dat mensen een natuurlijke neiging hebben om zichzelf met anderen te vergelijken om hun eigen capaciteiten en meningen te evalueren. Sociale media kunnen een constante stroom van mogelijkheden voor vergelijking bieden, wat kan leiden tot gevoelens van ontoereikendheid of een laag zelfbeeld als individuen geloven dat ze niet voldoen aan de mensen die ze online zien.
Een andere theorie is de zelfdiscrepantie theorie, die stelt dat mensen verschillende zelfrichtlijnen of normen hebben waarmee ze zichzelf evalueren. Het zien van beelden op sociale media van mensen die deze idealen lijken te verwezenlijken, kan leiden tot gevoelens van zelfdiscrepantie, of de kloof tussen iemands werkelijke zelf en het ideale zelf vergroten. Dit kan bijdragen aan negatieve emoties zoals angst of depressie.
Naast het effect op het gevoel van eigenwaarde en lichaamsbeeld kunnen sociale media ook bijdragen aan gevoelens van stress en druk. De constante stroom van meldingen en de druk om online actief te blijven, kan een gevoel van FOMO (fear of missing out) creëren en leiden tot gevoelens van stress en angst.
Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn van deze psychologische factoren en stappen ondernemen om hun eigen welzijn te beschermen door gezonde grenzen te stellen aan het gebruik van sociale media, manieren te vinden om zelfacceptatie te cultiveren en steun te zoeken als ze het moeilijk hebben.
Vanwege bovenstaande redenen is er een tegenhanger gekomen van het alom bekende FOMO, genaamd JOMO. Wie zegt immers dat het leven beter is als je je van het ene avontuur in het andere stort? Voor sommigen zal dit werken, maar zeker niet voor iedereen. JOMO staat voor "Joy Of Missing Out," wat betekent dat je het leuk vindt om er niet bij te zijn. Immers, als je 'nee' zegt tegen sociale activiteiten hou je tijd over voor jezelf.
Durf jij de komende tijd meerdere keren 'nee' te zeggen? Lees een boek, geniet van een warm bad of doe iets anders waar je echt energie van krijgt. Veel succes!
Gebruikte bronnen:
- "A socialcomparison theory meta-analysis 60+ years on" (2018), artikel van Gerber, Wheeler, en Suls in Psychological Bulletin.
- "Joy of Missing Out" (2022), door Babette, (https://liberi.nl/joy-of-missing-out/).
Jurren van der Gun
Like Charlie
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.